
Відомо, що однією з найважливіших умов збереження здоров’я, довгого та повноцінного життя є правильне, збалансоване харчування. Саме з їжею людина завжди отримувала все необхідне. Але цивілізація, на яку людина покладала і продовжує покладати великі надії, несе не тільки підвищення комфорту та зручностей, але і проблеми, яких людина раніше або не мала взагалі, або ж з ці проблеми мали лише деякі категорії людей (перш за все, багаті). Не секрет, що сучасні технології обробки продуктів харчування призводять до значного зменшення кількості корисних речовин в продуктах харчування, мова йде, перш за все, про вітаміни та мікроелементи. Крім того, характер харчування сучасної людини часто можна назвати одноманітним, що призводить до нестачі багатьох необхідних компонентів, наприклад: амінокислоти, перш за все незамінні, легкозасвоювані вуглеводи, поліненасичені жирні кислоти, харчові волокна.
Історія людства нараховує не одне тисячоліття, людство розвивалось, розвивалися технології. Цивілізація рухається, як прийнято говорити, семимильними кроками, еволюція ж людського організму проходить дуже повільно. Все це призводить до того, що сучасна людина стає вразливою перед такими проблемами, які вже встигли назвати хворобами цивілізації. Дозволити ж собі таку розкіш, як дієтичне харчування, здоровий спосіб життя, в сучасних умовах може далеко не кожен.
Як же зберегти здоров’я? Як продовжити активну фазу життя, зберегти творчий потенціал? Питання непросте, і хвилює воно сьогодні практично всіх.
Історія медицини показує, що з незапам’ятних часів основним лікувальним засобом для людини була їжа. Використовувалось все: мед та інші продукти бджільництва; лікарські рослини; борсучий, ведмежий жир та багато іншого. Раціональне харчування було і є однією з найважливіших умов, що забезпечують збереження здоров’я людини. Гіппократ колись сказав: «Нехай ваша їжа буде вам ліками, а ваші ліки будуть вашою їжею».